ANNA3 | Zondag 29 juli 2018 | Zomerse orgelconcerten | Franky Wagemans - Orgel | Geert Van fraeyenhoven - Klarinet | Sint-Anna-ten-Drieënkerk Antwerpen Linkeroever

zondag 29 juli 2018
Zomerse Orgelklanken

17.00 uur concert
16.30 uur deuren open

 

tickets

10 euro
  8 euro (hechte & beste vrienden ANNA3)
  6 euro (-26 jaar)

 

verkoop

- aan de inkom
- voorverkoop: G. Burssenslaan 17 2050 Antwerpen op weekdagen van 9.30 tot 11.30 u

We openen onze zomerse reeks met een organist Franky Wagemans en een ervaren klarinettist, Geert Van fraeyenhoven, die enkele van zijn arrangementen speciaal voor dit concert bewerkte.

 

Franky Wagemans

Franky Wagemans werd geboren te Temse in 1956. Op 17-jarige leeftijd begon hij piano en orgel te studeren, achtereenvolgens aan de muziekacademies van Sint-Niklaas en Bornem. Intussen werkte hij zijn opleiding van onderwijzer af. Jarenlang combineerde hij het muziek studeren met zijn werk als leerkracht en later als directeur van de Vrije Basisschool van Steendorp. In 1999 nam hij loopbaanonderbreking en ging terug studeren aan de hogeschool Antwerpen, departement Muziek, Woord en Dans. Daar behaalde hij in 2004 het diploma meester in de muziek optie instrument orgel (master). Deze opleiding combineerde hij met de theoretische opleiding “schriftuur” (muziekanalyse, harmonie en contrapunt in hoofdvak).

Van september 2004 tot september 2014 was hij titelhoudend organist van de Onze-Lieve-Vrouwekerk van Sint-Niklaas. Als muziekleraar (AMV, AMC, piano en orgel) en balletpianist werkte hij reeds voor de muziekacademies van Bornem, Sint-Niklaas, Leuven en Turnhout. Momenteel combineert hij zijn werk als directeur in het basisonderwijs met een beperkte opdracht in de SAMWD van Turnhout waar hij o.a. pianoles geeft aan mensen met een beperking.

Geert Van Frayenhoven

Geert Van fraeyenhoven (°1966, Bornem) behaalde verschillende diploma's aan de muziekacademie. Als jonge klarinettist werd Geert al vroeg beïnvloed door Walter Boeykens.

Geert heeft verschillende voorkeuren binnen de klassieke muziek. Zo speelde hij veel harmoniemuziek o.l.v. Dirk De Caluwé. Hij was sporadisch te horen in een symfonieorkest o.l.v. Frans Cuypers. Paul Van Loey steunde hem bij het spelen van kamermuziek.

Als liefhebber van kamermuziek organiseerde Geert regelmatig concerten van duo's over trio's tot nonetten. Ook het repertorium voor klarinet-solo laat hem niet onberoerd. Geert bewerkt klassieke partituren zodat deze met een andere bezetting kunnen gespeeld worden. Hierbij stelt hij de klarinet steeds centraal.

Uitvoerders

  • Franky Wagemans, orgel

  • Geert Van fraeyenhoven, klarinet

 

Programma

  • Preludium en Fuga in D - Abraham van den Kerckhoven
  • Largo, uit Concerto Nr. 6 - Antonio Vivaldi
  • Ich ruf' zu dir, Herr Jesu Christ - Johann Sebastian Bach
  • Allein Gott in der Hoh sei Ehr - Johann Sebastian Bach
  • Sarabande BWV 1013 - Johann Sebastian Bach
  • Sonata in D - Carl Philipp Emanuel Bach
  • Canzon - Girolamo Frescobaldi
  • Vater unser im Himmelreich - Georg Böhm
  • Pie Jesu - Gabriel Fauré
  • Trio voor orgel - Johann Sebastian Bach
  • Carol, uit Five Bagatelles - Gerald Finzi
  • Aria voor Peter - Guy Duijck
  • Improvisatie - Franky Wagemans

Met dank aan de ketters...

Het is al een paar weken geleden, het concert van Franky Wagemans en Geert Van fraeyenhoven, maar het heeft een zeer mooie herinnering nagelaten. Die zaterdag 29 juli waren er vele mensen die de weg naar onze kerk gevonden hadden. En bij het koele glas - die verkoeling was welgekomen bij zo’n tropische temperaturen - dat toehoorders en musici nadien dronken, was duidelijk te horen dat de waardering voor wat we hadden mogen horen zeer groot was.

Het uur vloog voorbij

Franky Wagemans, op het orgel, en Geert Van fraeyenhoven die de klarinet bespeelt, brachten muziek van de zeventiende tot de eenentwintigste eeuw. De genres waren gevarieerd: religieuze en wereldse werken wisselden elkaar af, soms vrolijk, soms ingetogen. Vooraf was gevraagd dat we ons applaus zouden bedwingen tot op het einde. Deze eenvoudige afspraak had een misschien onverwacht effect: de sfeer die beide uitstekende muzikanten tot leven brachten, bleef meer dan een uur intact, zonder onderbreking, in de stilte van het luisteren kreeg de muziek de ruimte om te groeien, om de toehoorders zachtjes voor zich te winnen, om de verschillende werken en tijdperken de kans te geven samen te smelten tot een geheel van tijd, klank en gevoel.

Het uur vloog voorbij, het applaus was niet alleen een dankbare uiting van waardering, maar liet ook horen dat we eigenlijk zo graag ons nog langer in die muziek hadden willen koesteren.

Protestantse muziek

We hoorden werk van Abraham van den Kerkckhoven, Vivaldi, Carl Philipp Emanuel Bach, Frescobaldi, Fauré, Finzi, Duijck en van Franky Wagemans zelf – die muziek uit de eenentwintigste eeuw.

En uiteraard, meermaals, van Johann Sebastian Bach. Van hem, en ook van Georg Böhm, hoorden we composities die in de protestantse eredienst thuishoren. En het was bij het horen van die ingetogen klanken, die koralen waarvan ook Luther de basis heeft gelegd, dat de zondige gedachte bij mij opkwam: gelukkig dat er ketters zijn... Jaja, ik weet, en vind het heel erg, dat die scheuringen in de Kerk veel miserie, lijden, bloedvergieten hebben veroorzaakt. Er zijn stommiteiten en grote fouten, ja misdaden begaan, door alle partijen. Maar op die mesthoop van miserie zijn ook een paar bloemen gaan groeien, en een van die bloemen zijn die protestantse koralen en de muziek van Bach.

Zo werd onze kostbare liturgische erfenis rijker: naast die eeuwig jonge gregoriaanse en byzantijnse traditie is de protestantse muziek open gebloeid, zo wordt de schat waaruit we kunnen putten om ons geloof hemels te laten klanken haast onuitputtelijk.

Venetië

Het uur met Franky Wagemans en Geert Van fraeyenhoven hoort nu bij de mooie herinneringen, bij die vele aangename concerten die de Zomerse Orgelklanken ons al gebracht hebben. Gelukkig was dit concert niet het laatste van dit seizoen. Ik kijk uit naar het volgende: op zaterdag 19 augustus, om 17 u, komen Michaël De Geest, orgel en Dagmar Robben, hobo.

En zij brengen ons muziek uit Venetië ... onze kerk wordt dan even de San Marcobasiliek.

Marc